Om gradueringer i AiKiDo – Århus Aikikai børne og juniorhold

Gradueringer og gradueringsetikette.

 

af Chr.Boddum

Gradueringer er en naturlig del af træningen og altid noget at se frem til. Det er en slags festdag for klubben, en dag hvor vi fejrer vores resultater i sæsonens løb.

Der kan selvfølgelig være en del nerver på, men det er helt naturligt. Når du har nerver på kan det være, at du ikke laver teknikkerne helt så sikkert som når du normalt træner. Men husk at trænerne har fulgt dig gennem hele sæsonen og ved, hvordan du har udviklet dig.

Pensum for gradueringer vil altid ændre sig, så lærerne vil give dig besked om hvad de gerne vil se.

Det sker også når du har vist dit pensum, at du skal vise noget du ikke har forberedt dig på. Prøv så godt du kan, at gøre hvad du bliver spurgt om.

Gradueringsetikette

Normalt viser man pensum enkeltvis (med uke) og nogen gange parvis (man skiftes).

Efter opvarmning og en kort træning er der en kort pause hvor lærerne gør sig klar til at graduere. Derefter sidder alle i seiza på række , lærerne kalder de første op.

Hvis det er dig, går du frem i shikko (knægang , ca. 4 skridt) sammen med din uke, uke holder sig 1 skridt bag dig, du bukker for shomen (og uke gør det samme) - du bukker for lærerne (og uke gør det samme) - og siger: "Onegaishimas" (lærerne svarer), du bukker for uke og siger: "Onegaishimas" (og uke gør det samme).

Normalt skal du vise en teknik mindst én gang (en eller to gange til hver side). Derefter går du i gang ved at sige hvad uke skal starte med.

Sig klart og tydeligt hvordan du vil have uke til at angribe, f.eks.:

  • Ai-hanmi katate-tori (højre hånd griber højre håndled)
  • Gyaku-hanmi katate-tori (venstre hånd griber højre håndled)
  • Ryote-tori (2 hænder griber hvert sit håndled)
  • Morote-tori (2 hænder griber 1 arm)

Efter du har afsluttet den enkelte teknik , siger du teknikkens navn tydeligt, så lærerne kan høre det. Det er en god idé at øve sig i teknikkernes navne et stykke tid i forvejen. Kan du ikke huske dem skal du bare spørge lærerne og evt. skrive dem ned.

Når du har vist dit pensum bukker du i seiza for uke og siger: "Domo arigato gozaimashita!" - (uke svarer samme), derefter vender i jer om mod lærerne og du siger: "Domo arigato gozaimashita!" - (og lærerne svarer). Derefter vender i jer mod shomen og bukker, og hvis i kan går i baglæns i shikko tilbage til rækken og sætter jer i seiza.

Det kan være hårdt for knæene at sidde i seiza i længere tid , så det er ok at sidde i skrædderstilling (anza) noget af tiden, bare ikke ved start og afslutning.

Efter at alle har vist deres pensum sluttes der med en kort meditation og der afsluttes som efter normal træning.

Derefter vil lærerne snakke sammen om resultatet, så der vil være 5-10 min. til at drikke en sodavand i.

Har du bestået , vil du få et gradueringsbevis ved næste sæsons begyndelse.

En gradueringsdag er som sagt en slags festdag , så du må gerne invitere familie og venner til at komme at se på.

Vi forventer selvfølgelig at de ikke støjer, men respekterer at der er ro når vi går i gang.

Gradueringen er som regel næstsidste træningen inden sæsonen sluttes af, så husk at der vil være en træning mere inden du kan holde ferie !