Iaido

Iaido er stilistiske bevægelsesformer med sværd, uden partner dvs. kata. Man skal derfor forestille sig at man angribes af en eller flere personer med sværd.

I iaido starter alle teknikker med sværdet i skeden (saya), og første angriber skal uskadeliggøres allerede med den bevægelse, som trækker sværdet ud. Når formen er slut, puttes sværdet tilbage i skeden igen. Iaido kræver stor koncentration, fordi der er mange detaljer der skal udføres korrekt, og nogle bevægelser skal føres både meget nøjagtigt og med stor kraft.

Shoji Nishio sensei har lavet nogle specielle kata som passer specielt til hans stil indenfor aikido, sådan, at aikido og iaido på den måde understøtter hinanden fuldt ud. Derved læres der to ting ved at træne iaido: dels læres hvordan sværdet benyttes, og dels forbedres aikidoen, da alle aikidobevægelser er tæt knyttet til sværdbevægelser.

Iaido skal trænes med metalsværd, men man kan i starten øve sig med en bokken (træsværd)

Der undervises flere gange om ugen i iaido i Aarhus Aikikai, og er et seriøst tilbud til alle medlemmer, som ønsker yderligere fordybelse og udvikling af deres aikido.

iai.jpg