Aikidos historie

Sensei

Morihei Ueshiba, grundlæggeren af AIKIDO blev født d. 14. december 1883 i Tanabe, Japan

Efter at han forlod mellemskolen forsøgte han sig som købmand i Tokyo. Her trænede han Jujutsu i Kito-ryo dojo og sværdteknik i Shinkage-ryu. Desværre fik han beri-beri (mangel på B1 vitamin) og måtte vende hjem, og i en alder af 19 år giftede han sig med Itogawa Hatsu. Impulsivt meldte Ueshiba sig til infanteriet og var med i den Russisk-Japanske krig i Manchuriet (1904-1905). Mens han var i hæren fik han lærerlicens fra fægteskolen Yagyu-ryu.

Derefter vendte Ueshiba tilbage til landmandslivet og engagerede sig i nationalpolitik. Det medførte, at han frivilligt emigrerede til den underudviklede landsdel Hokkaido sammen med 80 andre. Udflytningen voldte mange problemer, ødelagte afgrøder, barske vintre m.v. og de overlevede kun med nød og næppe. Her udviklede Ueshiba en fantastisk råstyrke ved skovarbejde og derudover mødte han Daitō-ryū, Aiki-jūjutsu-mesteren Takada Sokaku, som har haft stor betydning for Aikido.

På dette tidspunkt begyndte Ueshiba at interessere sig for en af japans nye religioner Omoto-kyo. Mesteren for Omoto-kyo, Onishaburo, fandt ud af, at Ueshiba var udset til at undervise i den rigtige betydning af BUDO: Ophør af krig og strid!
I 1925, da Ueshiba var 25 år, blev han "oplyst" efter at have kæmpet med en kendoinstruktør, der kom for at teste hans ry. Angrebene undgik han ved at stole på sin sjette sans, "et lysglimt viste angrebets retning". Barrieren mellem den spirituelle og materielle verden brød sammen. - "Jeg er universet". Det virkelige formål med BUDO var kærlighed, der værner om og nærer alt levende.
Indtil 1942 blev systemet kaldt bl.a. aiki-jutsu og først fra 1942-1952 blev det kaldt AIKIDO samtidig med at teknikkerne og filosofien blev afrundet.

I starten trænede Ueshiba sine teknikker meget hårdt og kontant (op til krigen), men som han blev ældre ændrede stilen sig og blev mere moderat.

Ueshiba blev 86 år og døde d. 26 april 1969 af kræft i leveren. D. 15. april gav han sin sidste instruks: "Aikido er for hele verden, træn ikke af egoistiske grunde, men for alle mennesker, alle vegne".